Update #32: Blood Disorder & Hospitalized

Hi Peeps,

Last week, I terpaksa bercuti selama lima hari disebabkan masalah Diarrhea dan muntah tanpa berhenti-henti. The worse things is each time I makan i akan muntah kaw-kaw punyer. Seriously, that few days of last week i rasa like im going to die. haha. My diarrhea problem start hari Selasa (11.03.2014) until last Monday(17.03.2014) pergh suatu tempoh yang sangat lama bagi I yang mengalami tekanan dek kerana penyakit Diarrhea ni. Sumpah kalau ada orang  bagi upah Satu Juta ringgit pun i xmau lagi sakit macam nih. Okay i nak cerita sikit pengalaman I dengan diarrhea ni sebelum Doktor Khien bagitau I yang i ada Anemia a.k.a Blood Disorder .FYI, since born Im aware that I have Thalassemia Major. About my Thalassemia thingy i will tell you guys about it some other day ok. So let's jump up to my story.
Gambar ini i tengah diberikan DRIP sodium something like that.
11 Mac 2014 - Morning till Midnight event
I bangun pagi tu macam biasa pada pukul 7.15 pagi, siap-siap nak mandi dan nak pegi keja semua. However, few hours before that memang I rasa senak perut semacam but as usual i ignore it (just like i ignore every single symptom that i ever get before) FYI, i ni takut pegi hospital.Lol. Bukan takut darah ok,takut kena bedah ! *_*. Tepat jam 8 pagi, perut I dah mula rasa memulas-mulas since then i terus jadi REGULAR CUSTOMER yang wajib ke toilet.Selama i berterusan berulang-alik ke tandas ni, I hampir nak pengsan sebanyak tiga kali, (kepala i berdenyut-denyut,peluh i sejuk macam aisberg,mata i layu hampir tertutup,pitam kejap bangun je I cuba duduk perlahan-lahan,cuba kumpul energy ni). I rasa siang tu kan panas terik semacam plus Jerebu bagai lagi la menambah kesengsaraan I.I thought penyakit ni kejap je, rupanya makin senja makin teruk Muka i makin lama makin pucat, ditoreh pun tak berdarah uolls.Mana taknya,i xdapat makan the whole day tu sebab asyik-asyik nak muntah je kerjanya. Percaya x, I pergi office 20minit je tau untuk hari tu,pecah rekod I paling sekejap menjejak kaki ke pejabat,haha. Mana larat nak kerja kalu asyik nak cirit-birit, tenaga je banyak dihabiskan untuk ke tandas selang 10minit dalam 24 jam.
Dipendekkan cerita, malam tu I dengan my boyfriend keluar nak gi dinner la kononnya dengan gagahkan diri bawak masalah Diarrhea ni keluar,tapi baru setengah jam kat kedai tu, I hanya sempat minum air Horlicks Panas je, then selang 15 minit kitaorang pun gerak ke kedai Century untuk jumpa plus makan-makan dengan ibu my bf, pun situasi sama gak hanya sempat order tak sempat nak menjamah makanan tu (soup tauhu) i dah termuntah-muntah kat kedai Cina tu.Malunya i semua orang tengok kot,dah la masa muntah tu i hampir nak tergelincir nasib baik tak terjatuh dalam longkang tepi kedai tu. wew *_*. Tup tap tup tap I hampir tumbang jatuh pengsan kat tempat i muntah tu (memang memalukan giler,sumpah I takkan gi kedai tu lagi pasni!) Boyfren i buat keputusan bawak i ke hospital. Sampai je kat hospital kitaorang kena tunggu 15 minit sebelum I dipanggil masuk ke dalam biik doktor. Saat nama I dipanggil, i terus masuk dengan keadaan yang kusut-masai, muka putih pucat ala-ala vampire hybrid dengan zombie (you all bayangkan betapa buruknya muka i time tu,tapi yang bestnya doktor tu handsome giler,bhahaha). Empat orang doktor muda lelaki yang i rasa umur dorang in between 21-25 years old. Doktor tu mula-mula check blood pressure I guna mesin elektronik but then fail to get any result, you all tau why is that happening?Fyi, my blood pressure really low sampai mesin tak dapat nak detect,i dah kategori zombie kot. Check heartbeat ,lagi mahadahsyat, my heartbeat laju bagai LRT Jepun tu hah.Opps, tak betul dia ni kata doktor tu,i pandang doktor tu bagaikan bukan manusia je, even tough dia sangat handsome.Then dia try lagi guna mesin yang agak klasik ckit bagi i untuk dapatkan bacaan tekanan darah i,akhirnya berjaya jugak. Lepas tu, doktor tu pergi ke wad bilik belakang untuk seminit dua then panggil i untuk baring. Bila i baring je, doktor tu cuba untuk masukkan jarum ke vein I, masalahnya disebabkan kulit i dah macam vampire hybrid zombie, dia gagal masukkan jarum tu tepat ke vein I, so dipendekkan cerita cucuk punyer cucuk sampai 4 kali baru dapat masuk vein, tangan i pun dah mula bengkak kerana dicucuk banyak kali. Bangang gile i time tu,dah la i tgh tahan sakit bergelut dengan all the pain boleh lak si doktor ni salah cucuk jarum, siot lah, setakat muka handsome mcm ni tetap tak dapat nak elak dari sumpah seranah i kerana kecuaian doktor tu sendiri. Lepas tu macam biasa dia amik darah i dan urine buat test.Tolong lah,SAKIT SANGAT seluruh badan I ni. Sesi drip 'sodium' ke badan i pun bermula sebaik je dia selesai amik darah.Fuhhh,lamak kot aktiviti drip ni,dekat-dekat 6 hours, nak pengsan i tunggu dah la aircon dalam Emergency Unit tu sejuk nak mampus.Terus migraine menyerang menambah tahap kesengsaraan i pada malam tu. Akhirnya, selepas beberapa jam di drip sodium, doktor tu cabut drip dari tangan i,selesanya !my hands free now Yay ! Before dia cabut drip tu, i telah diberikan dua suntikan ubat apa entah i pun tak tau sebab terlalu lemah nak bertanya (so i buat xtau je). Tak lama lepas tu,doktor tu datang balik untuk check my stomach, my back and my chest. 
Pelbagai soalan dia tanya I especially pasal my period, apa i makan, i diet makan apa,  i ada rasa sakit apa lagi selain asma, u penah loss blood tak before this, and bla bla.Lepas dia puas tanya i mengalah wartawan Tv3 akhirnya dia bagitau my blood result came abnormal dimana i punya hemoglobin gagal produce red blood cells so apa yang doktor tu cuba cakap kat sini ialah Miss, you got Anemia. I punyer level darah antara 7-10. I xtau apa bezanya dengan yang normal [I dalam keadaan masih terkejut ni],so doktor tu kata tak normal, I was like what should i do?Am i gonna die? (see you in hospital dulu kata doktor tu).Doktor suruh i bermalam kat hospital but then i choose to went back home, tak sanggup tido sana dengan nyamuk nyer la,dengan orang tua sakit tenat sebelah i, the hospital looks pretty much creepy itself,like someone going to die there,sumpah tak sanggup. Before i balik tu, doktor handsome tu cakap kat I 'I'll see you around next month',amboi terus ajak dating pulak, haha. yelah I ingat 10 April 2014 kan? nanti i datang ye, make sure you layan i baik-baik sikit tau, xmau salah cucuk jarum lagi,sakit tau !
The next day ....
12  MAC 2014 Until 17 Mac 2014
Im still having Diarrhea for another six days, Seriously i wanted welcoming you guys to Hell with this kind of pain, a pain no one can take. OMG! I feel dizzy, fatigue, hungry 24/7, thirsty 24/7, lazy, less energetic, dying and i fell all kind of pain. [that's weird,ok] Plus i'm will be started taking my anemia supplement to gain more red blood within this week.
200mg Ferrous Fumarate (Anemic supplement)
After while, im starting to realize that there's will be few's side effect from taking this supplement such as diarrhea (oh not again, i get a worse nightmare with diarrhea problems) nausea, vomit , stomach cramps (which i've experiencing it each time i take my medicine) and etc [i'll let you all knows if there any other side effect later if i got it later,but i hope not to get any of it]
Me & my facebook wall grumbling about every single pain.
I masih ingat lagi last month im having abnormal period which is i'm been bleeding for more than 14 days and I kena period twice a month, as usual i ignore it last month, sebab i ingatkan tak serious sampai didiagnos Anemia. There was few times i terkena macam ni (selalu i fikir sebab stress kerja since im busy woman bak kata kawan i) I penah kena nose bleeding few times also which is i ignore macam biasa dan other incidents lah. I pernah mengalami blood lose few months ago due to  i demam something like that. Guys, kalu ada sesiapa antara u all ada terkena incident mcm yang i nyatakan di atas ni,rajin-rajin buat check up, takut-takut uolls ada penyakit yang serius, jangan amik mudah macam I ni yang takut gi hospital tau, ada kang pengsan tgh jalan susah pulak kan, Ingatlah orang tersayang ye, chewah (buka main lg pesanan penaja padahal diri sendiri takut kena cucuk jarum)

No comments:

Post a Comment

I don't frequntly update but I do ~ eventually. So mean while, why don't you leave a tag & I'll reply when ever I can :)

up